neděle 4. října 2015

Islám tady nechceme!

Včera kamarádka na fb sdílela článek, který mě opět donutil zamyslet se. Přečtěte si ho, třeba vám rozšíří obzory. A moc si vážím lidí, kteří si ho už přečetli (něco to o nich a jejich inteligenci vypovídá). Je to článek od Tomáše Halíka, jehož autoritu v otázce náboženství asi nikdo zpochybňovat nemůže. 
Nejsem člověk, který by byl úplně mimo obraz (v téhle oblasti mám asi výrazně víc znalostí, než průměrný Čech) a svůj názor si utvářel prostřednictvím titulků na novinkách. 
I tak je ale dobrý si přiznat, že moje znalosti jsou velmi omezený a měl bych je rozšiřovat. A k tomu bych neměl používat články na novinkách a idnes. Sice jsou fajn v tom, že díky titulku nalákají potřebné množství čtenářů, ale o jejich obsahu a objektivnosti bych minimálně pochyboval.
Nikdy jsem nebyl (a asi ani nebudu), zastáncem multikulturalismu. Co mi ale vadí daleko víc, jsou lidi, kteří nahlas vykřikují svoje velmi jasně profilované názory na věci, o kterých nevědí vůbec nic. Je to takový náš pěkný národní zvyk. U piva umí kdokoliv kritizovat prakticky cokoliv. Najednou máme ramena a vyznáme se ve všem. Ruku na srdce, nevíme prakticky nic. Vadí mi ale i lidi, kteří se nevyjadřují k ničemu a tváří se, že se jich problém netýká.
Teď budu počítat s tím, že tyhle řádky čtou hlavně orienťáci. Většina z nich jsou určitě nadprůměrně inteligentní lidi. Bohužel je ale většina z nich svým způsobem taky dost omezená. Je to jen můj názor (od toho je blog), ale mám pocit, že dokážeme trávit desítky minut diskutováním o tom, jestli bylo lepší "to oběhnout nebo jít rovně", ale opravdový problémy nikoho moc nezajímají. Jasně, ten sport nás baví, spojuje nás to, v hospodě je to takový neutrální téma, který nekazí atmosféru...Ale stejně, mezi inteligentníma lidma bych čekal, že se budou věnovat i jiným tématům a orientovat se v nich.
O víkendu byl svěťák ve Švýcarsku. Viděl jsem spoustu příspěvků o tom, jak naše repre zase zaválela, jak tam byly hezký výhledy, že tam sněžilo...Jo, jako super, je to zábava. To chápu, taky mě to baví a zajímá. 
Nicméně, zmínky o tom, že Rusko sype tuny olova na území Sýrie, EU jedná o asi největší krizi ve své historii a podobných věcech, jsem nikde neviděl. 
Možná je to normální, ale pro mě asi tak úplně ne. Pravda je, že to studuju, takže by mě to asi mělo zajímat, ale zároveň si myslím, že jsou to záležitosti, který by měly zajímat úplně každýho. Rozhodně to naše životy ovlivní víc než to, jestli v Arose sněží...
Myslím si, že se máme až moc dobře. Řešíme kraviny a zároveň nám uniká to, co je podstatné.
Většina lidí vystřídá "deset" partnerů, protože chce najít toho "pravýho", ale nakonec se procento rozvodovosti stejně jenom zvyšuje, takže to jsou jenom kecy.
Studujeme, abychom byli vzdělaní, ale na otázky, týkající se dění ve světě, stejně odpovědět nedokážeme, takže to nejdůležitější nám nakonec uniká a zase to jsou jen kecy.
Jsme Češi, čehož si najednou strašně vážíme, ale česky moc lidí psát (ani mluvit-nic proti Brnu a dalším periferiím) neumí.
No, kolem a kolem, jsme prostě rozmazlený. S odkazem na Halíkův článek musím říct, že s naprostou většinou jeho argumentů souhlasím. Za současné situace si podle mě tyhle 
problémy i zasloužíme. Ve středu Evropy, kde jsme vždycky jen čerpali výhody plynoucí ze svazků s někým jiným, případně si stěžovali na důsledky těchto svazků, jsme ztratili racionální pohled na svět. Vždycky bylo na koho nadávat. Habsburkové, nacisti, komunisti, EU, muslimové....Hlavně abychom si nikdy za nic nemohli sami :-) 
Orienťáci to vyřešili. Řeší ty volby přes kopec nebo kolem a jsou asi spokojený. Bohužel je to pro mě spíš smutný...Na závodech nám pustěj Mandrage, Divokej Bill, Horkýže, a stačí to (mně teda rozhodně ne!). Je to škoda, máme na víc......

3 komentáře: